Training Niet Pluis gevoel bij ouderen

Voor wie en waarom deze training?

U bent vrijwilliger of medewerker in de thuiszorg of het welzijnswerk en komt vaak bij oudere mensen thuis of met ouderen in contact. Soms heeft u een onderbuikgevoel, een vermoeden dat er iets niet klopt. Maar wat klopt er niet en wat doet u daar dan mee?

In deze training krijgt u informatie over signalen die kunnen duiden op psychosociale problemen bij ouderen, ontwikkelt u vaardigheden voor het handelen in deze situaties en leert hoe u deze signalen kunt melden.

Om wie gaat het?

Steeds meer ouderen wonen alleen of met hun partner. Soms is er nog een kind, buurvrouw of kennis die helpt: de mantelzorger. Gelukkig gaat dat meestal goed.

Maar er kunnen ook problemen ontstaan. Zo zijn veel oudere mensen eenzaam. Ook komt depressie voor, of bijvoorbeeld te veel alcohol drinken. Een minder goed geheugen kan ook voor problemen zorgen. Dat is bij ouderen in veel gevallen het begin van de ziekte dementie. Of wat dacht u van ouderenmishandeling? Helaas komt dat ook soms voor.

Het zijn problemen waar ouderen niet graag voor uitkomen. Laat staan dat ze er hulp voor vragen. Passende zorg of ondersteuning blijft dan ook vaak uit. Daarom is het belangrijk dat anderen de problemen herkennen en aan de bel trekken. Zo kan tijdige en adequate hulp bij dementie veel leed besparen. Door problemen vroeg te signaleren en vervolgens passende hulp te bieden, kunnen meer ouderen langer thuis wonen en blijven meedoen in de samenleving.

De training

In de training wordt gebruikt gemaakt van een film en animaties met praktijkvoorbeelden. Aan de orde komen: het signaleren van problemen (gebruik van de signaleringskaart), eventueel zorg uiten bij de oudere, zo mogelijk ruggespraak houden met een collega of leidinggevende, melden van een Niet Pluis gevoel bij een aangewezen contactpersoon in een organisatie en terugkoppeling krijgen.

Het digitale trainingsmateriaal bestaat uit de volgende hoofdstukken:

  • Inleiding, wat is Niet Pluis gevoel, rol signaleerder en opvolger
  • Niet Pluis gevoel herkennen
  • Waarnemen en objectief observeren
  • Psychosociale problematiek bij ouderen
  • Belemmeringen herkennen en bespreken om Niet Pluis gevoel aan te kaarten bij de oudere
  • Het voeren van een gesprek: drie voorbeelden
  • Melden van Niet Pluis gevoel
  • Terugkoppeling krijgen.

Een voorbeeld

U komt bij een meneer alleen: bij binnenkomst merkt u dat het gas aan staat zonder pan, hij is daarbij een beetje verward en maakt een bange indruk. U vindt het moeilijk hem zo alleen achter te laten. U voelt dat er iets niet pluis is! U vraagt of het wel goed gaat en of u iets voor hem kan doen. Hij geeft aan dat hij zich alleen voelt. U stelt voor hulp in te roepen en hij stemt in. U geeft uw signaal en zijn wens door aan uw leidinggevende of aangewezen contactpersoon in uw organisatie.

Tarief

Een training van één dagdeel voor maximaal twaalf deelnemers kost € 745,- excl. btw. Voor maatschappelijk betrokken organisaties en gemeenten waar wij actief zijn, hanteren wij een kortingstarief.

Meer informatie en reservering

Voor meer informatie en reservering: info@radiuswelzijn.nl, 071 707 42 00 (8.30-12.30 uur).

Meer informatie over onze workshops en trainingen?

Wij vertellen u graag meer