Vóór corona bleek uit onderzoek al dat 45% van de mantelzorgers, die langdurige mantelzorg verlenen, zich eenzaam voelde. Dat ligt fors hoger dan het algemene percentage van 26%. De aanname is dat deze cijfers er beide niet rooskleuriger op geworden zijn gedurende de pandemie. Daarmee is eenzaamheid onder mantelzorgers een nog groter probleem dan eerder gedacht.
Om wie gaat het, wat zijn de oorzaken en gevolgen?
- De veranderende relatie tussen mantelzorger en dierbare waar voor gezorgd wordt. Door de afhankelijkheid van zorg kan er een scheve relatie ontstaan. Voor mantelzorgers kan het voelen alsof zij hun partner of ouder zijn kwijtgeraakt. Dit veroorzaakt vooral emotionele eenzaamheid.
- Mantelzorgers kunnen zich niet gehoord of begrepen voelen door hulpverleners. Zij letten vaak goed op de hulpvraag van hun dierbare. Mantelzorgers zijn geneigd hun eigen hulpvraag of behoeften weg te cijferen waardoor zij gevoelens van eenzaamheid ervaren.
- Een krimpend sociaal leven door langdurige zorg voor een dierbare: mantelzorg is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar wel één van de voornaamste redenen waarom mantelzorgers sociale activiteiten af (moeten) zeggen. Vanuit partners, familie, vrienden of collega’s is daar niet altijd begrip voor. Het aantal en de kwaliteit van de relaties kunnen daardoor sterk afnemen waardoor sociale eenzaamheid ontstaat.
- Sinds corona kwam er een enorme druk op de schouders van mantelzorgers. Thuiszorg en -hulp, dagbestedingen en opvang buitenshuis werden afgeschaald, waardoor de zorg veel zwaarder werd. Maar er waren door de social-distancing ook veel minder contacten mogelijk, waardoor bezigheden (me-time) en afleidingen wegvielen en gevoelens van eenzaamheid enorm toenamen.
Wat kan je er aan doen?
Benoem het gemis
Onderdeel van de eenzaamheid bij mantelzorgers is het missen van een betekenisvolle relatie, je ervaart onvoldoende verbinding met de mensen om je heen.
Bekijk welke mensen je voorheen wel een betekenisvolle relatie had, en of je die wellicht weer aan kan halen. Of kijken of je je aan kan sluiten bij een vereniging of koffieochtend in de buurt. Bekijk hier de activiteiten van Radius in Oegstgeest.
Praat erover
Pas als je kan erkennen aan jezelf dat je eenzaamheid ervaart, kan je bekijken wat daarbij ondersteunend zou kunnen zijn. Door het erover te hebben met mensen uit je omgeving kan er ook meer ruimte en lucht komen voor het hernieuwen van een relatie.
Stel je verwachtingen bij
De samenleving en wat je ziet op social media laat ons denken dat iedereen een grote vriendenschare heeft en het leven een aaneenschakeling is van mooie (foto waardige) momenten. In werkelijkheid is dat bijna nooit het geval. Door die verwachting los te laten leg je je zelf minder druk op, dat kan ook helpen bij de eigen verwachtingen.
Ontmoet lotgenoten
Zoek contact met lotgenoten uit je eigen omgeving, of kom naar het mantelzorgcafé in Oegstgeest. Dat wordt georganiseerd op de laatste dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur in de Haeswijkflat, President Kennedylaan 141, Oegstgeest. Bekijk hier de data.
Lees meer over mantelzorgondersteuning.